Recept på onsdagstårtan

I onsdags gjorde jag en tårta bakad på mandelmjöl. Jag hittade ett recept på en mandeltårtbotten hos www.bakasockerfritt.se och bestämde mig för att testa att göra en mumsig födelsedagstårta. Dock räcker detta recept bara till en liten 12 dm tårta. Jag gjorde först en tårtbotten, 3 gånger dubbelt enligt receptet. Och sen gjorde jag en till likadan så det blev 2 st tårtbottnar. Om tårtan blev lyckad? Jo, den gillades av hela familjen!

Recept för en tårtbottensform på 12 dm:
30 gram smör
1 ägg
1 msk grädde
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 ½ msk sötströ
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och vispa ägget pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna med varandra, och rör därefter ner ägg, smör och grädde. Häll smeten i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills kakan är fast. Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till en del. Gör en till likadan så får du ihop tre delar där du kan göra en fyllning.

Fyllning
I tårtbotten längst ner: vanilj propudding (proteinrik, laktosfritt och sockerfritt) istället för vaniljkräm. Mellan tårtbottnarna fyller du i chiasylt. 

Recept, chiasylt:
Koka upp lite vatten och 3-4 dl djupfryst bär (blåbär, hallon och jordgubbar).
3-4 msk chiafrö
1-2 krm vaniljpulver 
Det är viktigt att röra om under tiden. Mixa sedan med mixern så att sylten blir slät. Du bestämmer hur mycket sylt du vill ha. Det som blir över kan du spara i en syltburk och använda till t ex pannkakor. 

På den översta tårtbotten har jag mosad banan (jag tog 2 stycken bananer).  På locket kan du ta vispgrädde. Toppa med frukt; hallon, blåbär, kiwi och jordgubbar.

Smaklig efterrätt och trevlig helg!
Kram Cissi

Dela inlägget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email